................................................. περί της επιμέλειας της σελίδας... ο Πάνος Αϊβαλής // Επικοινωνία στο email: giorgoska74@gmail.com


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ «Παράθυρα», Εκδόσεις Πανδώρα

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
«Παράθυρα»
Ποίηση, 127 σελ.
Εκδόσεις Πανδώρα, 1999

Οι λέξεις «έρωτας», «θάνατος», «ζωή», «τρέλα», «παιγνίδι», «περιπέτεια», κλείνουν το θεματικό πυρήνα της ποίησης του Γιώργου Καραντώνη. Λέξεις - κλειδιά που ο ποιητής μας παραδίνει για να μπούμε στην ψυχή του, που έχει τα «παράθυρα» ανοιχτά στην καθημερινότητα. Ο ποιητής γεννήθηκε μ' αυτά, ανοιχτά, κι όλο κοιτά έξω χωρίς να φοβάται μήπως το φως της κάθε μέρας «θα 'ναι - γι' αυτόν - μια νέα τυραννία». Καθώς η ψυχή του αναζητά περισσότερο φως, κυνηγά το ανείπωτο:... Κάτι με σπρώχνει να βγω έξω απ' τους τοίχους / βιάζομαι να πάω να κυνηγήσω στίχους... Η ποίηση μαζί του σε κάθε του αναζήτηση στη ζωή. Για παράδειγμα δεν ξεχωρίζει την ποίηση, απ' τη γυναίκα: «Κυρία μου / δος ημίν σήμερον / τον στίχον ημών τον επιούσιον». Για τον Γ.Κ., «όσα ψευδώνυμα κι αν μεταχειρίστηκε ο έρωτας / δεν μπόρεσε να κρύψει τ' όνομά του». Η ποίηση κι ο έρωτας, πρωταρχικά στοιχεία στους απερίφραστους κ' ευρηματικούς στίχους του: «Μέσα από τ' ανοιγμένα ποιήματα / ο επίμονος έρωτας έρχεται και ξανάρχεται».

Αν ο έρωτας είναι ζωή, η άλλη όψη του είναι ο θάνατος, και της ίδιας της ποίησης που δεν ξεχωρίζει απ' την έννοια της ζωής: 
«Σειρήνες περιπολικών / κι ασθενοφόρων / διαρκώς αναγγέλλουν / ποιητικά ατυχήματα / που συμβαίνουν / σε ώρες αιχμής / της ποιητικής κυκλοφορίας». Η τρέλα είναι θάνατος εν ζωή, κ' η ζωή λαχείο που σπάνια κερδίζει σήμερα: «Λαός - Λαϊκό Λαχείο / Εθνικό Λαχείο / Κράτος - Κρατικό Λαχείο / Δηλαδή γενικά την κάναμε λαχείο», ειρωνεύεται ο ποιητής παίζοντας με τις λέξεις. Μια περιπέτεια η ποίηση για τον Γ.Κ. στο κυνήγι του ανείπωτου. «Πρώτα το ανείπωτο / μετά θα 'ρθει το ποίημα», λέει κάπου, τοποθετώντας το ανέκφραστο, στο ανυλοποίητο ακόμα, της αγάπης του ανθρώπου, για τον άνθρωπο.

(Εκδόσεις Πανδώρα).
Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου